«Δώστε ευκαιρίες στους Έλληνες ποδοσφαιριστές»

05/07/2024 - 14:29 Τελευταία τροποποίηση στις 05/07/2024 - 17:18

Τη Λέσβο έχει επισκεφτεί για ολιγοήμερες διακοπές ο FIFA Agent Αχιλλέας Χατζηνικολάου, ο οποίος μίλησε στο sportlesvos για θέματα της επικαιρότητας σχετικά με τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

 Ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και στο Μόναχο, σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται επισκέπτεται τη γενέτειρα του και για επαγγελματικούς λόγους, καθώς παρακολουθεί στενά νεαρούς εξελίξιμους ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες του νησιού. Γνώστης του ποδοσφαίρου ο Μυτιληνιός μάνατζερ έχοντας εκπροσωπήσει στην μακρόχρονη καριέρα του μεγάλα ονόματα παικτών, στη συνέντευξη που παραχώρησε, έκανε αναφορά στο Euro που διεξάγεται στη δεύτερη πατρίδα του τη Γερμανία, τις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη Λέσβο στο νέο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής αλλά και τις υποδομές στο νησί.

cef77981-d697-4762-8b40-8a5d70ae894f.jpg (770×823)

 

Επίσης, μίλησε για την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΠΟ, το ελληνικό πρωτάθλημα, την κατάκτηση των δύο Ευρωπαϊκών τίτλων από τον Ολυμπιακό αλλά και για τον Φώτη Ιωαννίδη και Βάσω Γιαννακά, τους οποίους εκπροσωπεί. Αναλυτικά:

-Καλεσμένος της UEFA στην πρεμιέρα του Εuro. Μια πρόβλεψη για την νικήτρια ομάδα.

«Bρέθηκα καλεσμένος από την UEFA πριν λίγες μέρες στο Μόναχο όπου είχα την τύχη να παρακολουθήσω για τέταρτη φορά μετά το 1980, 1988 και 2008 και τον εναρκτήριο αγώνα Γερμανία-Σκωτία και Ουκρανία με Ρουμανία. Γενικά είναι μια πολύ όμορφη διοργάνωση, επικρατεί ενθουσιασμός σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας και μου θυμίζει πολύ την διοργάνωση του Μουντιάλ του 2006, με γεμάτα γήπεδα, ωραίο καιρό και δυνατές αναμετρήσεις.

Όσον αφορά ποια ομάδα είναι φαβορί για την κατάκτηση, είναι δύσκολο να πεις κάποιος κάτι. Όπως καταλαβαίνετε είναι αγώνες νοκ άουτ όπου παίζουν βαριές φανέλες και δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Ευχή μου να το κατακτήσει η Γερμανία αλλά σήμερα (προημιτελικά με Ισπανία) έχει πολύ δύσκολο έργο.»

-Το σχόλιο σας για το φετινό Ελληνικό πρωτάθλημα της Super League 1.

«Ας ξεκινήσω ότι φέτος είδαμε ένα πολύ συναρπαστικό πρωτάθλημα έως την τελευταία αγωνιστική. Για μένα έχασε ξεκάθαρα τον τίτλο η ΑΕΚ μέσα από τα χέρια της. Στο τέλος ο ΠΑΟΚ στέφθηκε δίκαια πρωταθλητής, κερδίζοντας όλα τα ντέρμπι. Ευχή μου είναι τα επόμενα χρόνια να έχουμε το ίδιο ποιοτικό πρωτάθλημα και να βλέπουμε νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές να πρωταγωνιστούν, γιατί το επίπεδο των Ελλήνων είναι πολλές φορές ανώτερο από αρκετούς ξένους παίκτες.»

d15ce2b7-b69e-4bb7-85d9-40ef4f0beb3c.jpg (770×635)

-Μεταξύ άλλων μεγάλων ονομάτων είστε εκπρόσωπος και σε δύο εκ των καλύτερων Ελλήνων αθλητών, τον Φώτη Ιωαννίδη και τη Βάσω Γιαννακά που έχουν αναδειχθεί και πρώτοι σκορερ.

«Είναι γνωστό ότι ο Ιωαννίδης ανήκει στο γραφείο dony Management που είμαι συνεργάτης τα τελευταία 15 χρόνια. Φέτος έκανε μια εξαιρετική χρονιά με πολύ προσωπική δουλειά, με σημαντικά γκολ τόσο με Παναθηναϊκό όσο και με την εθνική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον του ανήκει. Υπάρχει δεδομένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όμως έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.

Εδώ και δύο χρόνια είμαι δίπλα και στην Βάσια Γιαννακά που θεωρείται η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια της Ελλάδας. Είμαι ο πρώτος ατζέντης που έχει ασχοληθεί εδώ και αρκετά χρόνια με το γυναικείο ποδόσφαιρο έχοντας εικόνες από την Ευρώπη και κυρίως την Γερμανία. Το ποδόσφαιρο εκεί είναι καθαρά σε επαγγελματικό επίπεδο. Στη χώρα μας είναι σε νηπιακή μορφή και ερασιτεχνικό επίπεδο, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει βήματα προόδου, υπάρχει προβολή και αυτό φαίνεται με τα επιτυχή αποτελέσματα που έχει η εθνική μας ομάδα γυναικών. Η Βάσια μετά την κατάκτηση του νταμπλ και τις εξαιρετικές εμφανίσεις της, συνεχίζει στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, τον ΠΑΟΚ, όμως πάντα υπάρχει ένα παραθυράκι ανοιχτό για μετακίνηση σε ευρωπαϊκή ομάδα. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από δύο τοπ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, της Γερμανίας και Σουηδίας. Μη ξεχνάμε ότι το 2017 είχα κάνει μεταγραφή την Μαριάννα Γούλα στην Ελλάς Βερόνα, Α Ιταλίας.

Όπως γνωρίζω υπάρχει στο νησί μας η Σαπφώ κι άλλες ομάδες όπου για τις συνθήκες που επικρατούν γίνεται σοβαρή προσπάθεια και αν και εφόσον μου ζητηθεί συμβουλευτικά κάτι ευχαρίστως να ανταποκριθώ.»

-Πως κρίνεται την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΠΟ;

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την αλλαγή σελίδας στην ΕΠΟ. Γνωρίζω προσωπικά τον Μάκη Γκαγκάτση από ΠΑΟΚ και Θεσσαλονίκη. Είναι νέος, έξυπνος με ιδέες και όχι με παλαιολιθική αντίληψη περασμένων δεκαετιών. Έχει την στήριξη όλων σχεδόν των ΕΠΣ και το πιο βασικό, έχει πατέρα που γνωρίζει τα πάντα. Του εύχομαι καλή επιτυχία.»

-Κατάκτηση Ευρωπαϊκών τίτλων για πρώτη φορά από Ελληνική ομάδα.

«Τεράστια επιτυχία για εμένα δεν είναι η κατάκτηση του Conference League από Ολυμπιακό, αλλά το Youth League.Όποιος είναι γνώστης θα καταλάβει το γιατί και πόσο δύσκολο είναι αυτό. Mια ανδρική ομάδα μπορείς να την χτίσεις με πολλά χρήματα, όμως μια ομάδα νέων που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας θέλει πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και ιδρώτα. Γι' αυτό απαιτεί σεβασμό το κατόρθωμα αυτό.

Ο Ολυμπιακός μαζί με τον ΠΑΟΚ είναι οι μόνες ομάδες που κάνουν σωστή δουλειά στις υποδομές, βγάζουν Έλληνες ταλέντα και τους δίνουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα (κυρίως ο ΠΑΟΚ).Γι' αυτό τονίζω όλα τα χρόνια. Δώστε ευκαιρίες σε ελληνόπουλα. Κυρίως στη SL2 πρέπει να αγωνίζονται Έλληνες ποδοσφαιριστές και το περισσότεροι τρεις ξένοι. Ολόκληρος Άρης φέτος είχε 17 ξένους στην 18αδα. Στο τέλος δεν θα υπάρχουν ούτε οι ομάδες βετεράνων.»

94991c7c-49cd-4c18-8b0f-7e2e9a84a3ba.jpg (770×949)

-Δύο ομάδες θα εκπροσωπήσουν μετά από χρόνια ξανά τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο στη Γ Εθνική. 

«Όλοι ξέρετε την αγάπη μου για τον Αιολικό, όμως δυστυχώς δικαιώθηκα για την περσινή χρονιά. Ήμουν από τους πρώτους που αρνήθηκα μια συνεργασία με τους περσινούς ιδιοκτήτες «φαντάσματα», γιατί πρώτον είχα το ασυμβίβαστο ως FIFA Agent, αλλά το κυριότερο επειδή είμαι στον χώρο κοντά τρεις δεκαετίες, γνωρίζω καλά το ποιον κάποιων παραγόντων και ανθρώπων του παρασκηνίου.

Φέτος βλέπω μια κινητικότητα από τον πρόεδρο της ανόδου Τζιμ Αντωνάκα, ο οποίος μπήκε πάλι μπροστά και με ευχαριστεί το γεγονός ότι ο ΑΙΟ όλων μας θα ανήκει σε μια εθνική κατηγορία. Γιατί ο ΑΙΟ δεν είναι πρόσωπα αλλά ένας τεράστιος σύλλογος και το brand name του νησιού μας. Επίσης, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Αιγέα για την άνοδο και την πολύ δύσκολη προσπάθεια όλων των ανθρώπων του. Μόνο καλό κάνει για το Λεσβιακό ποδόσφαιρο και είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα έχει μια επιτυχημένη παρουσία στο δύσκολο και πονηρό πρωτάθλημα της Γ Εθνικής.»

-Για τις υποδομές στη Λέσβο και το επίπεδο των νεαρών ποδοσφαιριστών.

«Η μεγαλύτερη πληγή του νησιού μας. Να πω το πιο λογικό, ότι ολόκληρος Αιολικός δεν έχει μια ακαδημία με πιτσιρίκια. Θα έπρεπε να έχει σίγουρα να μην πω όλα τα παιδιά του νησιού αλλά αρκετά κι όμως δεν υπάρχει πουθενά.

Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από ιδιωτικές ακαδημίες, οι οποίες όμως δυστυχώς δεν έχουν τις υποδομές (γήπεδα, εξοπλισμός) για  να γίνονται σωστές προπονήσεις και γενικά να υπάρχουν οι συνθήκες για σωστή ποδοσφαιρική εκπαίδευση. Δεν συγκρίνω Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή επαρχία. Βλέπουμε τα άλλα νησιά όπως Ρόδος ή Κρήτη να είναι πολύ πιο οργανωμένες οι ακαδημίες.

Μαθαίνω επίσης ότι στο τοπικό πρωτάθλημα αγωνίζονται χωρίς κάποιον αριθμό περιορισμού ακόμη και άνω των 40 ετών, ενώ υπάρχει περιορισμός για τις μικρές ηλικίες. Αναρωτιέμαι πως κάποια παιδιά που έχουν ταλέντο θα μπορέσουν να πάρουν ευκαιρίες και να γεμίσουν εμπειρίες σε ανδρικό επίπεδο; Πώς να τους δει κάποιος; Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει σωστό scouting από καμία ομάδα Super League στην Ελλάδα. Oι επιλογές σπάνια γίνονται με αθλητικά κριτήρια, παρά μόνον ο γνωστός του γνωστού, «το μέσο του μέσου». Ξέρω ακούγεται κάπως όλο αυτό, αλλά δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια και αυτό προσπαθώ να λέω στα παιδιά και σε γονείς τους. Πολύ καλή η άθληση, όμως το πιο βασικό πρέπει να βλέπουμε και το σχολείο και  αν μπορούν να μάθουν και μια τέχνη, γιατί από τα 100 ταλέντα, μπορεί μόνο ένας να πετύχει.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey